Portföljutveckling vs OMXSGI

Då var det dags att publicera utvecklingen av aktieportföljen. Dels för oktober månad men även sedan start. Jag har delat upp det mellan svenska aktier som finns på mitt ISK (Investeringssparkonto) och de utländska som finns på min KF (Kapitalförsäkring).

Varför har jag då denna uppdelning? Jo det beror på att om jag skulle ha utlandsaktierna på min ISK så får jag inte göra större avdrag än 500 kr om jag har ett underskott av kapital. De som exempelvis har bolån, liksom jag, slår därav i taket. För en KF blir det annorlunda eftersom försäkringsbolaget (exempelvis Avanza, Nordnet med flera) står som ägare av aktierna och kan begära avräkning för den utländska källskatten. Försäkringsbolaget begär alltså avräkning åt dig och du får tillbaka källskatten inom ett par år. Du betalar med andra ord ingen skatt på utdelningen. Det finns dock inga garantier för att försäkringsbolaget får tillbaka hela beloppet.

Om du vill jämföra din kursutveckling med ett index så finns det en uppsjö att välja bland. Jag har valt att jämföra min portfölj med OMXSGI (OMX Stockholm Gross Index). OMXSGI är ett avkastningsindex över utvecklingen på Stockholmsbörsen som räknar med både aktiekursernas utveckling och aktieutdelningar, med andra ord effektivavkastningen.

ISK vs OMXSGI, oktober månad

ISK utveckling oktober

KF vs OMXSGI, oktober månad

KF utveckling oktober

ISK vs OMXSGI, sedan start

ISK utveckling från start

KF vs OMXSGI, sedan start

KF utveckling från start

Var först med att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.