15 Minuter En Kvart, Q3-resultat

Boston Pizzas logotyp

Boston Pizzas resultat för Q3

Allmänt

Boston Pizza öppnade sin första restaurang 1964 i Edmonton, Alberta i Kanada. Idag serveras mer än 50 miljoner gäster årligen på över 395 restauranger, främst genom franchise. Inkomsterna kommer från royalties från franchisetagarna så därför kan man klassa Boston Pizza mer som en fond än ett vinstdrivande bolag.

Resultat

Idag släppte företaget resultatet för det tredje kvartalet. Detta resulterade i att kursen faller kraftigt och är i skrivande stund ner ca 10% vilket påverkar portföljen negativt. Rapporten visar en vikande försäljning på -2,3%  jämfört med samma kvartal föregående år.

Periodens resultat beror främst på minskningar av antalet gäster till restaurangerna. Ledningen för BPI anser att dessa minskningar är ett resultat av ökad konkurrens inom restaurangsektorn. En annan orsak tros vara förändringar i konsumtionsvanor på grund av ökande menyprissättning, vilket i sin tur är knuten till stigande minimilöner. Många av Boston Pizzas restauranger är lokaliserade i regioner som står inför ekonomiska utmaningar. Där ökar nu hushållsskulderna vilket resulterar i att man inte äter ute i samma utsträckning som tidigare.

Strategier

Boston Pizza säger sig nu ha aggressiva strategier för att öka antalet gäster till restaurangerna.  Bland annat genom nya menyer, riktade kampanjer och omfattande renoveringar av befintliga BP-restauranger över hela landet.

Det förväntas att fonden kommer att upprätthålla en utbetalningsgrad nära 100% över tiden då fondens förvaltare fortsätter att distribuera alla tillgängliga kontanter för att maximera avkastningen till andelsägarna. Utdelningen är tills vidare oförändrad och nästa utbetalning på 11,5 cent sker 29 november.

Slutsats

Det jag gillar med Boston Pizza är den fina utdelningen som efter dagens nedgång ligger på drygt 9%. Utdelningarna skapar även ett jämnt kassaflöde in till portföljen vilket snabbt kan återinvesteras. Jag tror att resultatet och då även aktiekursen kommer att ta stryk om konjunkturavmattningen fortsätter. Dock är jag hoppfull om att utdelningen kommer vara fortsatt hög fram till nästa konjunkturuppgång. Eventuellt kommer jag att utöka portföljen med fler BP-aktier i närzonen.

Här ser du de senaste 6 årens utdelningsprocent. En utdelning över 100% är naturligtvis inte bra om det fortsätter över tid. Snittet ligger ändå på 99,4%.

Boston Pizza utdelningsprocent

Var först med att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.