Bränna stålar eller kalorier?

Löpdata

Bränna stålar eller kalorier… Ja vad mår man egentligen bäst av i längden? Både shopping och motion har en förmåga att ge ett kortsiktigt lyckorus efter genomförandet. Jag bestämde mig hursomhelst att ge mig ut på en löprunda denna mulna, kalla och allmänt småtrista novemberdag. Det gav mig lite härlig extraenergi vilket jag vill dela med mig lite av i detta inlägg.

I början av sommaren hade jag en period som var lite kämpigare än normalt och jag fick för mig att shoppa lite som tröst. Det ledde till att jag under ett par veckor handlade märkeskläder för ett stort belopp och jag kände ett härligt lyckorus strax efteråt. När jag senare kom till insikt att det inte hjälpte mig i ett längre perspektiv så fick jag istället ångest över hur jag kunde bränna så mycket pengar på kläder.

Självklart ska vi kunna unna oss att köpa nya prylar men det finns samtidigt många andra sätt att unna sig något. Shopping ger oftast kortsiktiga kickar vilket får oss att må bra för stunden men ofta kommer ångesten krypande efteråt. Det kan orsaka ekonomisk stress i förlängningen. Det är då bättre att unna sig saker på ett sätt som skapar långvarig glädje. För mig är det ofta knutet till motion men det finns naturligtvis andra saker som inte behöver kosta särskilt mycket pengar att utföra. Umgås med en vän, fika, ta en promenad eller dylikt.
Jag gillar dock att shoppa aktier då det ger en mer långsiktig kick. Det är också spännande att följa hur kapitalet utvecklas på sikt. Jag är naturligtvis medveten om att det inte är shopping i det avseendet utan snarare en investering för framtiden.

Vad är då meningen med att spara och investera? För mig handlar det inte om att jag ska kunna köpa ännu fler prylar i framtiden. Det handlar mer om att kunna skaffa en ekonomisk trygghet, både för mig och för mina barn. Jag vill också ha möjligheten att kunna gå i pension tidigare om jag skulle vilja det. Detta kräver att du investerar för framtiden på ett hållbart sätt och har strategier därefter. Min strategi är att investera i stabila bolag med hög direktavkastning. Jag återkommer om detta längre fram.

Hur ser det ut för dig? Varför sparar du och hur ser din placeringsstrategi ut? Kommentera gärna nedan.

2 Kommentarer

 1. Profilbild Peter sa:

  Hej Sparfokus,
  Jag har precis hittat din blogg eftersom jag började själv i år att bygga på en portfölj för framtiden med utdelningsaktier. Gissningsvis är vi runt samma ålder baserat på din info ang värdet på det du nämde ang värdet i ”minpension.se”. (Jag fyller 50 nästa år och har i runda slängar samma värde på minpension.se som du.)

  Lite tips bara, jag förstår din önskan om reklamintäkter men bloggen blir väldigt ”rörig” när man läser den på mobilen.

  november 12, 2019
  Svara
  • Sparfokus Sparfokus sa:

   Hej Peter, tack för din kommentar. Jag har precis fått igång google-annonserna och de placeras med automatik. Jag ska se över hur jag kan lägga upp det manuellt framöver. Intressant att benchmarka pensionen och tack för att du delar med dig.

   november 12, 2019
   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.