Skruv, Mutter och Bulten

Bulten logo

Efter dubbla vinstvarningar, inför både Q2 och Q3-rapport, så kan man börja undra vad som finns bakom dörren inför kommande Q4-rapport vilken presenteras 2020-02-06.

1873 grundades Bultfabriks AB i Hallstahammar. Maskinerna var köpta i England och drevs av vattenkraft från floden intill fabriken. Redan från starten producerades spikar, skruvar och muttrar. Idag är Bulten ett bolag som levererar fästelement, främst till fordonsindustrin. Bolagets verksamhet spänner sig från utveckling av produkten till slutleverans och eftermarknadsservice. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Verksamhet

Nedgången på fordonsmarknaderna har pågått ett tag nu och kommer sannolikt fortsätta att pressa ned produktionstakten för Bulten. Det resulterar i lägre volymer vilket i sin tur påverkar resultatet negativt.

Fakta i siffror, januari-september 2019 (2018):

  • Nettoomsättningen uppgick till 2 309 (2 385) MSEK, en minskning med -3,2% jämfört med samma period föregående år.
  • Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 71 (162) MSEK, vilket motsvarar en rörelsemarginal på 3,1 (6,8)%.
  • Resultat efter skatt uppgick till 44 (113) MSEK.
  • Orderingången uppgick till 2 261 (2 357) MSEK, en minskning med -4,1% jämfört med samma period föregående år.
  • Resultat per aktie uppgick till 2,08 (5,69) SEK.

Så här kommenterar Anders Nyström (VD och koncernchef) Q3-rapporten:


Under tredje kvartalet fortsatte nedgången på fordonsmarknaderna och den svagare efterfrågan har återspeglats i Bultens volymer. Den marginellt minskade nettoomsättningen på -0,6 procent och den högre orderingången visar att leveranserna av de redan kontrakterade affärerna nu börjat komma igång. Marknadsutvecklingen och balansering av lagernivåer har resulterat i en fortsatt låg produktionstakt. Underabsorptionen har påverkat resultatet negativt med cirka 18 MSEK under kvartalet. Kundernas volymneddragningar med kort varsel har i viss mån motverkat effekterna av initierade åtgärder för lagerreduktion.


Orderingången ökade med 7,3 procent under kvartalet. Osäkerheten kring konjunkturläget och utgången av Brexit gör dock att utvecklingen de närmaste månaderna är svår att förutsäga. Detta kan påverka produktionstakten även under det fjärde kvartalet och anpassningar av både inköp och produktion sker löpande.


En omstrukturering i bolagets enhet i Bergkamen i Tyskland har initierats under kvartalet och förhandlingar pågår. Kostnader för denna har belastat det tredje kvartalet med 20 MSEK. Omstruktureringen förväntas ge en årlig besparing om cirka 25 MSEK från och med kalenderår 2020.


Flytten av verksamheten i Kina, från Beijing till Tianjin, går enligt plan och kommer att slutföras i det fjärde kvartalet. Kostnaderna för omlokaliseringen av produktion har påverkat tredje kvartalets rörelseresultat med 7 MSEK. Satsningen kommer att ge Bulten ytterligare tillväxtmöjligheter.


Bulten har tidigare aviserat erhållna kontrakt till ett årligt värde om drygt en halv miljard kronor vid full takt 2021. Upprampningen av de nya kontrakten sker långsammare än vad som tidigare aviserats, men förväntas successivt att delvis kompensera för den allmänna marknadsnedgången under kommande kvartal.

Slutsats

Kursutvecklingen för Bulten under de senaste tre åren är ingen munter graf.

Bulten kursutveckling 3 år

Ni som har koll på min portfölj har säkert sett att Bulten ingår. Jag köpte en post innan Q3:s vinstvarning och ytterligare en efter. Jag tror att avmattningen på marknaden till stor del redan är diskonterad i kursen. Just nu är jag nöjd med den post som jag har i bolaget (utveckling på +9% sedan sep/okt) och avvaktar vidare köp tills efter nästa rapport, för att se om de är på rätt väg. Utdelningsmässigt ligger de idag på ca 6% i direktavkastning. Risken är att vi kommer få se en utdelningssänkning på 0,25-0,5kr men jag tror samtidigt att kursutvecklingen kommer att stå för den största delen av totalavkastningen de kommande 2-3 åren.

Vad anser ni andra om detta företag och utvecklingen framöver? Kommentera gärna nedan.

Var först med att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.