Abbvie – Högutdelande vinstmaskin

Bildresultat för abbvie

Abbvie är ett globalt läkemedelsbolag som i huvudsak är aktiva med forskning inom biomedicin. Bolaget bildades 1 januari 2013 då Abbott Laboratories valde att knoppa av sin forskningsenhet till ett självständigt bolag. Deras preparat Humira, som är ett antireumatisk läkemedel, har varit den största orsaken till bolagets kraftiga tillväxt.

Vad ska man då säga om rubriken ”Abbvie – Högutdelande vinstmaskin”? Om vi börjar med ordet högutdelande så tycker jag definitivt att de klassar in i denna kategori med en utdelningskvot på ca 5% just nu. Det som gör Abbvie extra intressant när det kommer till utdelningar är att de har en fin historik med utdelningshöjningar. Nästa utdelning som utbetalas i feb-2020 ökar med finfina 10,3% (1,07 USD till 1,18 USD).

Nedanstående diagram visar utdelningshöjningarna från 2015 till 2020. Värt att notera är att Abbott har höjt utdelningarna i 46 år och är därmed en utdelningsaristokrat sedan 21 år. Om de fortsätter med detta i 4 år till så kan de titulera sig utdelningskung vilket kräver att företaget har höjt sin årliga utdelning under minst 50 år i följd. Låt oss hoppas att Abbvie fortsätter på samma sätt.

Abbvie - Högutdelande vinstmaskin

Om vi nu istället fokuserar på ordet vinstmaskin. Jag tycker att Abbvie även klassar in i detta avseende. Sedan avknoppningen från Abbott har de lyckats med 12% årlig omsättningstillväxt och med drygt 20% årlig vinsttillväxt.

Abbvie förvärvade i juni Allergan i en affär värd cirka 63 miljarder dollar. Allergans aktieägare erbjöds 0,866 aktier i Abbvie samt 120:30 dollar kontant för varje aktie i Allergan. Premien (överbud gentemot dåvarande dagsaktuella kurs) hamnade därmed på cirka 45 procent. Affären kommer att slutföras tidigt under 2020 och ger Abbvie en ny tillväxtplattform samt en bättre diversifiering i produktportföljen. Allergan marknadsför en portfölj av produkter som ger behandlingar inom områden som det centrala nervsystemet, ögonvård, medicinsk estetik, gastroenterologi, kvinnohälsa, urologi, kardiovaskulära sjukdomar och infektionssjukdomar. Abbvie planerar nu att sälja företagsobligationer för 28 miljarder dollar för att finansiera förvärvet av Allergan. Det blir den fjärde största försäljningen genom tiderna.

Så här långt har Abbvie utvecklats bra i min portfölj med en uppgång på drygt 16% + en utdelning på väg in på kontot. Jag kommer att fortsätta utöka innehavet vid kommande dippar i kursen. Åtminstone så länge de är en högutdelande vinstmaskin. Vad tycker ni andra om företaget Abbvie? Kommentera gärna nedan!

Inköp av Abbvie aktier

Var först med att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.