AT&T och Covanta Holding

AT&T och Covanta Holding

AT&T och Covanta Holding… Hmm, jag hade tänkt att hålla i plånboken ett tag nu men igår kväll började det klia lite i fingrarna. Ni som har bra koll på min portfölj kanske redan har sett att det tillkommit två nya bolag. Jag har haft ögonen på AT&T ett tag och tänkte att de skulle passa in bra i min portfölj. De är aktiva inom telekommunikation och media. Aktien ger inte bara en bra direktavkastning på drygt 5% utan även utdelningshöjningar på ca 2% per år. Det kan behövas när man tittar på den relativt modesta utveckling på aktiekursen sedan 20 år tillbaka.

AT&T aktiekurs sedan 20 år

Sedan ett år tillbaka har dock kursen gått stabilt uppåt med ca 21%. Tyvärr börjar aktien första dagen i min portfölj med en nedgång på ca 3%. Det spelar ingen roll i längden då det är tänkt att vara en långsiktig investering.

Dagens quote

Skämt åsido nu tror jag att detta är en aktie som kommer att ha en bra utveckling framöver då bland annat aktivistfonden Elliott har gått in som storägare och ställt krav på att AT&T ska renodla verksamheten. Elliott uttrycker bland annat önskan om att AT&T säljer av tillgångar som inte hör till
kärnverksamheten. Under innevarande år räknar företaget med att avyttra verksamheter för cirka 14 miljarder dollar. Under 2020 räknar företaget med att avyttra ytterligare verksamheter för 5 till 10 miljarder dollar. Efter denna renodling kan de lägga mer fokus och kraft på kärnverksamheten och därigenom skapa en god organisk tillväxt.

Samtidigt som jag bestämde mig att köpa aktier i AT&T så snubblade jag över ett annat bolag. Det är ett bolag som jobbar med hållbara energilösningar. Covanta Holding är ett avfalls- och energibolag som bedriver verksamhet inom avfallshantering och energitjänster, främst i USA. Bolaget samlar in sopor och avfall som förbränns och genererar både elektricitet och ånga. Detta är något som ligger i tiden samtidigt som ett energibolag skapar en bra diversifiering i min portfölj.

Covanta aktiekurs senaste tre åren

Det har varit en ganska skiftande resa för aktiekursen under de senaste tre åren men jag känner att de har potential inom denna växande marknad. En marknad där man skapar hållbar energi genom förbränning av sopor. Direktavkastningen ligger för närvarande på 7% med kvartalsvis utdelning på 0,25 USD.

Vad tror ni andra om dessa företag? Bu(ll) eller bä(isse)?

Var först med att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.