Boston Pizza-Here to make you happy

Boston Pizza-Here to make you happy

Utdelning i CAD

Inledning

Ja det är ju en trevlig slogan även om BP inte har gjort mig glad än så länge med tanke på den senaste tidens kursfall. Du kanske undrar vad det spelar för någon roll när jag som investerare fokuserar på direktavkastning och utdelningshöjningar? Jo, det spelar roll om vinsterna går ner och påverkar kommande utdelningar. Det finns en risk för utdelningssänkning.

Resultat Q3

Boston Pizza har gjort bra ifrån sig fram tills de släppte sin senaste kvartalsrapport. I rapporten fick vi veta att försäljningen i SRS ”Same Restaurant Sales” var ned med 4,2% under perioden. Försäljningstillväxt i existerande restauranger (SRS) är viktig i restaurangbranschen då det är en stark indikator för organisk tillväxt.

Utdelning

Med nuvarande utdelning på 0,155 CAD per månad ligger direktavkastningen just nu på 9,8%. Det kan tyckas imponerande men det blir svårt att generera denna utdelning om tillväxten fortsätter ner. Lönsamhetsmässigt presterar BP väl med positivt nettoresultat Q1, Q2 och Q3.

Fritt kassaflöde

Om vi tittar lite på BP i sifferform så finns det idag 21 787 763 emitterade aktier. Tar vi dessa och multiplicerar med nuvarande utdelning (0,115 x 12) så får vi fram att de delar ut 30,07M på årsbasis. Under de senaste fyra kvartalen Q4-2018 till och med Q3-2019 har fonden genererat ett fritt kassaflöde på 35,8M CAD. Det täcker med råge den totala årsutdelningen.

Distributable Cash

Tittar vi istället på ett nyckeltal som kallas ”Distributable Cash” eller ”Kontanter att distribuera” så ser det lite annorlunda ut. Detta nyckeltal används av inkomstfonder för att beskriva mängden kontanter som är tillgängliga för att uppfylla fondens distributionsförpliktelser. Hittills i år ligger detta värde på 21,74M och för att täcka utdelningen på 30,07M så måste Q4 leverera 8,33M .

Slutsats

Det finns naturligtvis risk för en utdelningssänkning men tittar vi på det fria kassaflödet så tror jag att utdelningen kommer att bli oförändrad under nästa år. Följ denna länk för att läsa tidigare inlägg om Boston Pizza. Boston Pizza-Here to make you happy!

Har du några åsikter om hur man bör tolka dessa två olika nyckeltal? Något som är mer rätt än det andra? Kommentera gärna!

3 Kommentarer

 1. Profilbild Divendify_guy sa:

  Fin sammanfattning. Jag köpte dom också utan att egentligen kolla så noga på bolaget utan mer som en copycat för jag såg den aktien fanns i många andras portföljer för direktutdelare. Nu vet jag inte om jag ska köpa på mig mer för att snitta ner eller hitta något annat alternativ.

  november 28, 2019
  Svara
  • Sparfokus Sparfokus sa:

   Hej Divendify_guy och tack för din kommentar. Rent generellt skulle jag inte råda till att bara köpa mer för att snitta ner kursen utan att analysera vad nedgången kan bero på. För BP så finns en allmän oro för att SRS-siffrorna ska fortsätta nedåt och att det även påverkar utdelningen negativt. Jag tycker att det är bra att ha en strategi bakom köpen och i mitt fall är det att öka på innehavet i ett bolag som jag tror på. Samtidigt gillar jag utdelningsfilosofin som månadsvis ger ett jämnt kassaflöde in på kontot. Konjunktursvängningar med tillhörande risker kommer alltid att finnas men jag tror att BP reder ut det här. Nu får vi avvakta nästa rapport och se hur marknadstrenden pekar. Om knappt två veckor beslutas även utdelningen för november månad vilken betalas ut i slutet av december. Det blir en intressant indikator. Andra månadsutdelande alternativ finns det gott om som exempelvis TransAlta Renewables Inc som har jag haft koll på ett tag.

   november 28, 2019
   Svara
   • Ja, nog klokt att avvakta nästa rapport. Ang TransAlta så har jag faktiskt den i portföljen redan. 🙂

    november 29, 2019
    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.