Vad är GAV?

Ja vad är GAV egentligen? Är det något som du använder eller har nytta av? GAV står för (G)enomsnittligt (A)nskaffnings(V)ärde och är det genomsnittspris som du har betalat för dina aktier eller fonder. Det är något som är bra att hålla reda på om du har ett vanligt aktie- eller fondkonto eftersom du då ska betala skatt på en eventuell vinst eller göra avdrag för eventuell förlust. I en ISK eller KF är det inte nödvändigt att hålla reda på sitt GAV då du istället betalar en schablonskatt oavsett om du har gjort vinst eller förlust. Naturligtvis går det även att betala schablonskatt på ett aktie-/fondkonto genom den så kallade schablonmetoden men det lönar sig oftast inte. Läs gärna min artikel om skatt på ISK/KF.

En fråga som ofta dyker upp är om det är bra att köpa fler aktier då kursen är fallande för att då snitta ner GAV-kursen. Nej, inte generellt men det kan vara bra om du anser att aktien är undervärderad och att du vill utöka portföljandelen för aktuell aktie. Det finns några tillfällen då det inte är bra att göra affärer för att påverka eller bli påverkad av sitt GAV:

Snitta ner sitt GAV
  • Om du har lyckats köpa in dig på en väldigt hög kurs så känns det bra att köpa fler aktier om kursen rasar för att gapet minskar mellan aktuell kurs och GAV. Det är ingen bra strategi eftersom det troligtvis finns en orsak till raset. Det kan fortsätta att rasa och i värsta fall kan det gå ner 100% och då spelar det ingen roll hur mycket du har snittat ner kursen på vägen.
  • Om du har lyckats att pricka in botten vid köp av en aktie så uppstår ett annat dilemma. Det kan ta emot att köpa fler av samma aktier då det höjer ditt superlåga GAV. Det är heller ingen bra strategi då det kan finnas skäl till att aktiekursen fortsätter upp vilket kan göra att du missar ett eller flera bra tillfällen att investera.
  • Ett annat scenario som har inträffat för mig är att jag köpte in mig på en väldigt hög kurs och sedan ville jag inte sälja då kursen började rasa. Jag köpte inga nya aktier men jag följde å andra sidan med hela vägen ned i rutchbanan. Hade jag struntat i GAV:et och analyserat orsaken till fallet så hade jag sålt och minimerat förlusten. Året var 2000 och aktien var Ericsson.

Sammanfattningsvis så tycker jag inte att GAV i sig är något som tillför värde förutom att det hjälper till att hålla koll på värdeutvecklingen i portföljen. Jag använder det dock inte som ett beslutsunderlag till om jag ska köpa eller sälja av en aktie. I det läget är det andra parametrar som ska ligga till grund för ett beslut.

Var först med att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.