Bra Clas Ohlson!

Clas Ohlson butikslogga

Förord

Ja det var verkligen en bra halvårsrapport som Clas Ohlson lämnade idag. En extra rolig sak var att jag var inne och handlade under slutminuterna igår kväll och utökade mitt innehav till 500 aktier.
Men… vad är det då som är så bra med Clas Ohlson? Jo, en positiv sak är att den organiska tillväxten fortsätter i samma takt som tidigare under året. Den hamnade på +3% för försäljningen i Norden och ligger nu på +4% sett över ett halvår. För november, vilket inte ingår i rapporten, hamnade denna tillväxt på +4%. Försäljningen online ökade med 7% i november vilket till viss del kan tillskrivas Black Friday.

Så här såg andra kvartalet ut i siffror:

  • Rörelseresultatet kom in på 133 Mkr mot analytikernas förväntade 128 Mkr
  • Rörelsemarginalen uppgick till 6,1%
  • Bruttomarginalen blev 41,1% mot förväntade 40,9%
  • Försäljningen uppgick till 2 165 Mkr
  • Resultat efter skatt uppgick till 91 Mkr
  • Vinst per aktie uppgick till 1,43 kr

Så här kommenterar Lotta Lyrå (VD) kvartalet:

Hösten har präglats av ett utmanande marknadsklimat på våra nordiska hemmamarknader. Det är därför glädjande att konstatera att vi i kvartalet ökade vår försäljning i Norden organiskt med 3 procent, som ett resultat av tillväxt i såväl Sverige, Norge som Finland och i både butik och online.

Det underliggande rörelseresultatet som ökade med 23% (124 Mkr till 153 Mkr) beror i stor utsträckning på deras omställningsprogram CO100+. Lotta kommenterar även detta:

Sedan starten av vårt handlingsprogram CO100+ har vi haft ett högt tempo i omställningen för att uppnå en lägre kostnadsbas och en mer effektiv organisation. Vid den här tidpunkten förra året presenterade vi en tydlig online-inriktning för våra marknader utanför Norden och vi har nu stängt våra butiker i Storbritannien och Tyskland. Vi är också i mål med den organisatoriska översyn som vi kommunicerade i februari som vi ser full effekt av inför nästa verksamhetsår. Parallellt jobbar vi vidare med andra viktiga initiativ som exempelvis att se över våra inköpskostnader.

Sammanfattning

Om vi sammanfattar det hela så tycker jag att det ser lovande ut. Ledningen är inte rädda för att vidta kraftiga åtgärder för att öka lönsamheten. Det märks inte minst genom nedstängningen av deras butiker i Tyskland och England vilket ger en positiv effekt på rörelseresultatet. Vi kommer troligtvis att få se en liten korrigering nedåt närmsta tiden vilket är helt normalt efter en så pass kraftig uppgång (>20%). Den 15/1 får vi ta del av försäljningssiffrorna för december månad vilket kommer att ge oss information om hur julhandeln gick.

Bra Clas Ohlson!

Var först med att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.