Extra pengar till din pension

Nu ska det ha trillat in en del extra pengar till din pension på ditt pensionskonto. Själv fick jag in cirka 150 kSEK extra och det totala pensionskapitalet är nu uppe i 4,8 MSEK. Du kan själv logga in och se din förändring på minPension under fliken ”Intjänad pension”.

Orange kuvertet

Den allmänna pensionen som nu laddas med nya pengar, består främst av två delar, inkomst- och premiepension men även en indexreglerad del.

Dels räknas dina gamla pensionsrätter upp med en ränta som  motsvarar tillväxten i den svenska ekonomin, indexberäknat på dina befintliga pensionsrätter. I år är denna tillväxt beräknad till 3,8 procent. Det betyder att om värdet på din inkomstpension var 1 miljon kronor så kommer du att få en reglering på +38 000 kronor.

Sedan tillkommer de nya pensionsrätterna. Maxbeloppet ligger på cirka 75 000 kronor.

Ovanpå detta kommer nya premiepensionspengar som ökar värdet på ditt pensionskonto ännu mer. Maxbeloppet ligger strax under 12 000 kronor. Pengarna placeras i de fonder du valt, efter din valda fördelning. Vill du ändra ditt premiepensionssparande gör du det hos Pensionsmyndigheten.

De nya pensionsrätterna beräknas till 16 procent av den pensionsgrundande inkomst du hade 2018 och premiepensionen till 2,5 procent av densamma. Se beräkningsexempel nedan.

I realiteten har pengarna som betalats in använts till att betala dagens pensioner men du har en inteckning, pensionsrätter vilket ger ett värde på din framtida pension.

Här ser du värdet på dina nya pensionsrätter och på premiepensionen, kopplat till den månadsinkomst du hade 2018. Pensionsbeloppen är beräknade på årsinkomsten. Du tjänar in pensionsrätter från en årsinkomst 2018 upp till 504 375 kr.
8,07 x 62 500 kr (inkomstbasbelopp) = 504 375 kr.

Exempel:

504 375 * 0,93 = 469 069 * 0,16 (max inkomstpension) = 75 051
504 375 * 0,93 = 469 069 * 0,025 (max premiepension) = 11 727

16% respektive 2,5% av högsta pensionsgrundande inkomst år 2018.
Årsinkomsten multipliceras med 93% p.g.a. avdrag för den allmänna pensionsavgiften på 7%.

MånadslönInkomstpensionPremiepension
15 00026 7844 185
20 00035 7125 580
30 00053 5688 370
40 00071 42411 160
50 00075 05111 727
60 00075 05111 727

Förhoppningsvis lyckade jag klargöra hur beräkningen av intjäning till den allmänna pensionen är uppbyggd. Det tog ett par timmar att sätta sig in i men jag lärde mig mycket under tiden. Ta gärna en titt på den uppdaterade sidan om hur pensionen är uppbyggd: PENSION

Hur såg det ut för dig efter senaste inbetalning av pensionspengar? Glatt överraskad?

5 Kommentarer

 1. Fin sammanfattning av pensionen och hur det funkar. Jag är själv en pensionsnörd och har hyfsad koll men inte så detaljerat. Men visst är det så att den allmänna pensionen är som du skriver pensionsrätter men baserat på hur många som kan betala in i skatt till de som plockar ut pensionen för tillfälligt. Därav den så kallade bromsen som kan slåt till om det inte finns skatteintäkter som räcker till pensionsutgifterna.
  Men PPM-kontot är faktiska pengar knutna till dig som person och dom berörs inte av en eventuell ”broms” som slår till.

  Själv blev jag faktiskt positivt överaskad och värdet hade ökat mer än vad jag trodde men mycket beror såklart på tjänste pensionen som har gått som tåget detta året. Själv har jag nu 5,04 M och då ramlar det in nästan 11k till på premiepensionen

  december 6, 2019
  Svara
  • Sparfokus Sparfokus sa:

   Tack! Ja det stämmer att det finns en inbyggd ”broms” eller balansering, då den kan både ”gasa” och ”bromsa”. Jag är glad att du nämner detta och jag tror att denna balansering av pensionssystemet skulle kunna ha ett eget inlägg. För att fatta mig någorlunda kort så finns detta system för att inte överbelasta pensionssystemet vilket händer om skulderna i systemet överstiger tillgångarna. Ett balanstal<1 innebär att skulderna>tillgångarna och ”bromsen” går i och vice versa. Det är mycket riktigt som du skriver att premiepension (PPM) inte påverkas av balanseringen. Detsamma gäller tjänstepension och privat pension som ligger utanför den allmänna pensionen.

   Grattis till ett fantastiskt bra pensionskapital! Vart hamnar du om du kör pensionsstatistik på minpension.se? Själv hamnar jag på 80%. Det är en ganska rolig funktion tycker jag.

   december 7, 2019
   Svara
   • Jo bromsen är intressant och jag kan förstå politkerna som ville ha in nåt sånt här. Personligen tror jag inte under vår levnadstid att man kan/vågar ändra på dagens pensionssystem även om man kan tycka att om man jobbat i 40 år så vill man ha mer i pension än vad vi får idag. Det är just därför tjänstepensionen, löneväxling och eget sparande är viktigare än nånsin.

    Bara som ett exempel så har Sverige 7% av BNP till pensionskostnader medans Frankrike har 14%. Inte konstigt Macron vill få ändring på det och att folk strejkar som galningar i Frankrike. I långa loppet blir det försämringrar för dom. Ska bli spännande och se hur det slutar och om han har mod nog att driva igenom det.

    Kör jag statistiken på ”Kvinnor & Män mellan 46-55 år” så hamnar jag på 90% och bara män så blir det 87%. Jag kan säga att det hela beror på att jag bytte jobb för 6 år sen och fick en väldigt fin tjänstepension i samband med det. I början insåg jag inte hur bra den var för jag insåg att det droppar in en hel del pengar per månad som gör stor skillnad i ränta på ränta effekten.
    Såg att dom lagt in en annan rolig funktion nu också ”Uttagsplaneraren” men tyvärr inte tillgänglig förrän man fyllt 54 år så jag får vänta några år att leka runt med den. 🙂

    december 7, 2019
    Svara
    • Sparfokus Sparfokus sa:

     Ja, definitivt. Det är oerhört viktigt om inte till och med nödvändigt att försöka dryga ut pensionen med ITP och privatsparande. Har du dessutom möjlighet att kunna löneväxla så är det extra bra. Det finns väldigt många möjligheter att kunna planera för en mer än dräglig pension men jag kan tycka att intresse saknas hos många. Det tror jag i sin tur beror på att det är lite krångligt att sätta sig in i pensionsträsket samtidigt som det för många känns åldersmässigt avlägset.

     Från en pensionsnörd till en annan så måste jag säga att du ligger ruggigt bra till med dina 90/87%. För egen del är det just nu 80/74%. Det låter intressant med din fina tjänstepension och det får mig att fundera på om den är kollektivavtalad eller om det är någon skräddarsydd lösning. Jag har själv kollektivavtalad lösning samt löneväxling.
     Uttagsplaneraren ja… Jag får också vänta några år innan jag får börja använda den. Där har vi ju något att se fram emot.

     december 7, 2019
     Svara
     • Det är en skräddarsydd lösning där jag lyckades kvala över 10 prisbasbelopp i lön (ca 48000:- då) 2014 och blev tillfrågad om jag ville ha ett alternativ till ITP2 utan att jag visste egentligen vad det innebar. Så här efter 5 år så visar det sig vara helt rätt beslut och det mesta av mitt sparande går ju till denna eftersom jag i teorin kan plocka ut den när jag är 55 år. I praktiken kommer det nog inte att bli så men som du vet idag på arbetsmarknaden kan det svänga fort och inget är säkert så den är såklart guld värd.

      december 8, 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.