Balanseringen i pensionssystemet

Tycker du att pensionssystemet är komplicerat? Det tycker jag att det är!
Den här gången tänkte jag försöka bena ut det, i mitt tycke, mest komplicerade systemet angående pensionen. Det gäller balanseringen i pensionssystemet vilket också brukar kallas bromsen. Det har kommit in en del frågor angående detta ämne och det har också kommenterats i tidigare inlägg.

Balanseringen skapades för att pengarna i pensionssystemet inte ska ta slut. Vi som arbetar betalar in 16% av lönen till inkomstpensionen vilket betalas ut till dagens pensionärer. Tanken är att det ska komma in lika mycket pengar som det betalas ut. Pensionen hålls alltså i balans och detta brukar kallas för bromsen och gasen. När Sveriges ekonomi tuffar på och lönerna stiger samtidigt som arbetslösheten minskar så gasar pensionsutbetalningarna på och ökar. När tiderna är sämre, lönerna står still eller sjunker och arbetslösheten stiger så bromsar pensionsutbetalningarna in och minskar. På detta sätt så ser systemet till att det hela tiden finns pengar kvar.

Sämre finansiella förhållanden inom inkomstpensionssystemet kan således medföra att balanseringen aktiveras. Förräntningen sker då med balansindex istället för inkomstindex. Till att börja med ger balansindex lägre förräntning än inkomstindex. När ekonomin förbättras är det tvärt om. När balansindex kommit ifatt inkomstindex slås balanseringen av.

En översikt över dessa balanseringar kan du läsa om hos pensionsmyndigheten. Nedan ser du en tabell över hur de svenska lönerna har utvecklats sedan 2010, balanstalet talar om hur pensionerna utvecklas i förhållande till lönerna. Balanseringen aktiveras som sagt om inkomstpensionssystemets tillgångar är mindre än dess skulder. Kvoten mellan tillgångar och skulder benämns balanstal.

Detta är långt ifrån glasklart för mig men jag har försökt att sammanställa tillgänglig information så gott jag kan… Hoppas att det klarnar lite i alla fall. Om inte så kan det hjälpa att ta en titt på pensionsmyndighetens illustrativa film angående balanseringen.

Avslutningsvis kan jag nämna att balanseringen endast slår mot inkomstpensionen och dess pensionsrätter. Premiepension (PPM) påverkas inte av balanseringen. Detsamma gäller tjänstepension och privat pension som ligger utanför den allmänna pensionen.

En Kommentar

  1. Profilbild Jorunn Wallin sa:

    Ja pensionerna är inget lätt ämne men det var intressant att få se i tabellen vilka år bromsen slogs in

    december 25, 2019
    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.