Lite REIT och en släng av BDC

Va? Har jag åkt på någon sjukdom eller är jag bara lite prillig… Nä, inget av det tror jag. Jag tänkte att vi skulle gå igenom och kika på något som heter Real Estate Investment Trust (REIT) och Business Development Company (BDC).

Ja vad är då så kallade REIT- och BDC-bolag och varför dyker sådana typer av bolag ofta upp när man pratar om högutdelande företag?

Real Estate Investment Trust (REIT):
REIT affärsflöde

REIT handlar enkelt uttryckt om ägarandelar i olika fastighetsbolag, vilket kan liknas vid en fond. En REIT kan ha en inriktning mot exempelvis bostäder, kontor och datacenter. En fördel med att äga andelar i en REIT är att investeraren får en liknande exponering som vid ett köp av en hyresfastighet, men själv kan välja hur mycket som ska investeras. I tillägg till det får investeraren en bred diversifiering via många fastigheter, samt slipper agera hyresvärd. I Sverige finns inga REITs utan merparten av de som går att köpa på globala marknader är amerikanska. De flesta amerikanska REITs går att handla på börsen.

Den höga direktavkastningen kan förklaras av att REITs slipper betala bolagsskatt under förutsättningen att 90 procent av vinsten betalas ut som utdelning varje år. Istället betalas skatten av på utdelningar och vid försäljningar. Övriga krav som ställs är bland annat att minst 75 procent av kapitalet måste investeras i fastigheter samt att minst 75 procent av intäkterna ska komma från fastighetshyror.

Business Development Company (BDC):
BDC affärsflöde

BDC-företag är egentligen inget annat än det som namnet säger, ett bolag vars verksamhet går ut på att investera i, hjälpa och utveckla andra mindre och medelstora företag. En BDC hjälper de små och medelstora företagen att växa i början av sin utveckling. För nödställda företag hjälper BDC-företagen till med att återfå en sund ekonomisk bas.

Många BDC-bolag har även liknande skatteregler som REIT-bolagen, vilket gör att investerarna kan få ett bra flöde av likvida medel till sina portföljer via dessa investeringar. Som investering kan de vara riskfyllda, men också ge höga utdelningar.   

BDC-bolag måste investera minst 70% av sina tillgångar i privata eller offentliga amerikanska företag med marknadsvärden under 250 miljoner US $. Dessa företag är ofta unga företag som söker finansiering eller företag som lider eller uppstår från ekonomiska svårigheter. Dessutom måste BDC ge ledningsstöd till företagen i sin portfölj. Eftersom BDC: er är reglerade investeringsföretag (RIC) måste de dela ut över 90% av sin vinst till aktieägarna.

Sammanfattning

Jag tycker att både REIT och BDC verkar vara ett intressant komplement i portföljen då de skapar ett bra flöde av utdelningar, ofta månadsvis eller kvartalsvis. Dagen slutade med att jag handlade på mig lite REITs och BDC:er. Efter mycket läsande och analyserande fram och tillbaka så köpte jag följande till min portfölj:

Det finns massor av intressanta bolag inom denna genre men det var dessa som jag fastnade för. Jag blev även intresserad av American Tower och STAG Industrial men det fick räcka med ovanstående inköpslista för denna gång.

Äger du själv några REIT eller BDC? Tipsa gärna om du hittar något intressant bolag att investera i.

Var först med att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.